- Stock: In Stock
- Model: MB0025
Διαθέσιμες Επιλογές
Ιστορικά η Καλέντουλα φέρεται να έχει πάρει το όνομα της από τη λατινική λέξη kalendae η οποία ερμηνεύεται ως "πρώτη ημέρα του μήνα". Λέγεται πως ονομάστηκε έτσι γιατί οι Ρωμαίοι παρατήρησαν πως ανθίζει τις πρώτες ημέρες του κάθε μήνα. Τα πέταλα του άνθους της Καλέντουλας είναι βρώσιμα και υπάρχουν αναφορές πως κατά την αρχαιότητα οι Έλληνες και οι Πέρσες τα χρησιμοποιούσαν ως "γαρνιτούρα" σε κάποια από τα εδέσματα τους. Οι λαοί της Κεντρικής Ευρώπης (λ.χ. Γερμανοί) συνήθιζαν να προσθέτουν άνθη Καλέντουλας στις σούπες τους για να τους δώσουν "άρωμα". Κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου Εμφυλίου οι γιατροί - όταν υπήρχε έλλειψη φαρμάκων - φρόντιζαν με Καλέντουλα τις ανοιχτές πληγές, καθώς ήδη γνώριζαν τις αντισηπτικές ιδιότητες του φυτού.
Πλέον, η Καλέντουλα χρησιμοποιείται "εσωτερικά" (σαν ρόφημα) για την αντιμετώπιση του έλκους και της επώδυνης εμμηνορρυσίας και "εξωτερικά" (κομπρέσα) για την περιποίηση πληγών, εγκαυμάτων και τσιμπημάτων εντόμων. Θεωρείται πως είναι εξαιρετικό βότανο για το έλκος, τη γαστρίτιδα και τις λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος. Θεωρείται πως δρα και ως χωνευτικό. Παράλληλα έχει τη φήμη πως είναι αποτελεσματική στους έντονους πόνους και τις κράμπες της περιόδου. Υποστηρίζεται πως η αποτελεσματικότητα της πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός πως έχει σπασμολυτικές ιδιότητες.
Όταν χρησιμοποιείται επιδερμικά, τότε οι ιδιότητες της - όπως περιγράφονται από πολλούς βοτανοθεραπευτές - είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Έχει θαυμάσιες επουλωτικές αρετές, οι οποίες στηρίζονται στην αντισηπτική και αντιβακτηριακή της δράση.Προτείνεται για την περιποίηση της ακμής, της φλεβίτιδας, των εκζεμάτων και των κρεατοελιών.
Για τσάι βράστε 5 γρ για 10-15 λεπτά σε μια κούπα νερό. Μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες Καλέντουλας την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα).
Αν θέλετε να προετοιμάσετε μία κομπρέσα, απλά τοποθετήστε μία ποσότητα του βοτάνου μέσα σε μία κατσαρόλα, καλύψτε με νερό και σιγοβράστε για 10-15 λεπτά. Στραγγίξτε το βότανο και βουτήξτε ένα καθαρό πανί (πετσέτα, γάζα κτλ.) μέσα στο αφέψημα. Τοποθετήστε το πανί πάνω στην επιδερμίδα (όσο είναι ζεστό).
Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε ένα κατάπλασμα τυλίγοντας το ίδιο το βότανο που έχετε βράσει σε μία γάζα και στερεώνοντας την επάνω στο σώμα.