- Stock: In Stock
- Model: MB0014
Διαθέσιμες Επιλογές
Το γλυκάνισο είναι φυτό που καλλιεργείτο για τις αρωματικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα. Πρόκειται για το άνισον του Διοσκουρίδη, ο οποίος μάλιστα αναφέρεται και στις ιδιότητές του ως βοτάνου που θερμαίνει, διευκολύνει την αναπνοή, ανακουφίζει τους πόνους και καταπραϋνει τη δίψα.
Οι αρχαίοι Έλληνες το συνιστούσαν στα κρυολογήματα. Ο Ιπποκράτης (460-370π.Χ.) πίστευε ότι ο γλυκάνισος σταματούσε το φτάρνισμα.
Στη Ρώμη, ήταν ευρέως διαδεδομένο το «κρασί του Ιπποκράτη» που αποτελούνταν από νερό, κρασί και γλυκάνισο. Οι Ρωμαίοι επίσης, χρησιμοποιούσαν το γλυκάνισο σε ένα ιδιαίτερο γλύκισμα, που το έτρωγαν μετά το γεύμα τους για να χωνεύουν.
Γλυκάνισος: Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις
Τονώνει τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων.
Είναι εφιδρωτικό και αντιπυρετικό.
Βοηθά στην αντιμετώπιση της ψώρας και των ψειρών.
Οι σπόροι του γλυκάνισου χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των νηπίων από τους κολικούς.
Λόγω της αντισπασμωδικής δράσης του ενδείκνυται για τους πόνους της περιόδου.
Για το άσθμα, τη βρογχίτιδα και όλα τα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.
Απομακρύνει τις περιττές βλέννες.
Δρα ευεργετικά στο συκώτι και το κυκλοφοριακό σύστημα.
Βοηθάει στις επιληπτικές κρίσεις.
Πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες.
Είναι ένα φυσικό παρασιτοκτόνο.
Βοηθάει στη μείωση της βουλιμίας.
Για τους κολικούς του εντέρου και τον τυμπανισμό.
Διευκολύνει την αποβολή αερίων των εντέρων και την περισταλτικότητά τους.
Για την αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Για τον επίμονο ερεθιστικό βήχα, την τραχειίτιδα και τον κοκίτη.
Για τη δυσκοιλιότητα.
Άλλες χρήσεις
Οι σπόροι, ολόκληροι ή αλεσμένοι, χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία τσαγιού μόνοι τους ή σε συνδυασμό με άλλα αρωματικά βότανα.
Χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική και ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική, για την παρασκευή πολλών και διάφορων ζαχαρωδών προϊόντων.
Είναι βασικό συστατικό στο ελληνικό ούζο και σε πολλά λικέρ.
Παρασκευή – δοσολογία
Έγχυμα
Πριν τη χρήση, συνθλίβουμε ελαφρά τους σπόρους για να ελευθερωθούν τα πτητικά έλαια. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κ.γ σπόρους και το αφήνουμε σκεπασμένο για 5-10 λεπτά. Πίνουμε ένα φλιτζάνι τρεις φορές την ημέρα.
Για τον τυμπανισμό
Πίνουμε ένα ρόφημα αργά-αργά, πριν από τα γεύματά μας.